Home » Blog » Alles over wrapfolies voor keukenkastjes

Alles over wrapfolies voor keukenkastjes

Bastiaan

Geschreven op: 16 december 2024

15 min

Bijna iedereen die zijn/haar keuken heeft gewrapt, heeft gekozen om de keukenkastjes te wrappen. Dit is niet heel vreemd, aangezien dit, samen met het keukenblad en de keukentegels, grootendeels het uiterlijk bepaalt van jouw keuken. Maar waarom zou je verder overgaan op een keukenwrap voor je keukenkastjes? In deze blog gaan wij dieper duiken in het wrappen van keukenkastjes en gaan wij het hebben over de stijlen wrapfolies, welke stijlen passen bij welke soorten keuken en welke soorten wraps populair zijn onder professionals. Tot slot behandelen wij stap-voor-stap hoe keukenkastjes gewrapt moeten worden, zodat dit een duidelijk een beeld geeft wat je kunt verwachten.

Waarom zou je je keukenkastjes laten wrappen?

Het wrappen van je keukenkastjes is de laatste jaren zeer populair geworden en dat heeft ook zo zijn redenen. Zo is het kostenbesparend, aangezien het goedkoper is om je keuken te laten wrappen dan te renoveren. Ook kost het weinig tijd om je keuken visueel om te toveren als je je keukenkastjes laat wrappen en houdt je er weinig rommel van over. Met verven of verbouwen van je keuken komt namelijk veel meer bouwstof en spetters vrij dat meer tijd kost om op te ruimen dan met wrappen. Daarnaast heb je ook erg veel opties om uit te kiezen, zoals hout-, beton- en marmerlook.

 

De grote stijlkeuze in combinatie met dat wrappen snel uit te voeren is, maakt het mogelijk om snel van stijl te wisselen. Het verwijderen van je huidige wrapfolie gaat eenvoudig, zonder je keukenkastjes te beschadigen. Ideaal voor als je graag van keukenstijl afwisselt. Overigens fungeert een keukenwrap ook als beschermlaag tegen krassen, vlekken en verkleuringen door gevaren die kunnen ontstaan in een keuken, zoals spetterend water of vetvlekken die ontstaan tijdens het koken. Tot slot kun je ook snel weer gebruik maken van je keuken, aangezien het direct gebruikt kan worden, zodra het folie is aangebracht.

Stijlen wrapfolies

Nu je weet wat de krachten zijn van een keukenwrap, zit je vast te denken over wat voor keukenwrap zou passen bij jouw keuken. Om je een handje verder te helpen, behandelen wij hieronder zeven populaire stijlen keukenwraps en voor wat voor keukens deze geschikt zijn:

 

1. Houtlook

Aanbevolen voor: landelijke, industriële, scandinavische, klassieke, tijdloze en bohemian keukens

Deze wrapfolies komen erg dichtbij de uitstraling van hout; van kleuren tot de ingegraveerde nerven. Dit creëert een natuurlijke en rustige look in jouw keuken. Populaire houtlook wrapfolies zijn: eiken, berken, teak, esdoorn en notenhout. Dit zijn lichte en donkere houtsoorten of hebben het uiterlijk van verouderd hout. De lichte soorten, zoals eiken, esdoorn en berken, geven een moderne en tijdloze uitstraling, terwijl donkere houtsoorten, zoals notenhout, teak en mahonie, zich meer richten op een warme en luxe uitstraling. Heel soms zie je ze ook in een aparte kleur, wat zeer geschikt is voor een speelse en creatieve keuken.

Houtlook staat bekend om realistische houtnerfstructuren die het als daadwerkelijk hout laten lijken tegen, vooral tegen het licht in. Verder zijn ze gemakkelijk schoon te maken en zie je ze vaak in een matte, satijnen of glanzende afwerking.

 

2. Solid color

Aanbevolen voor: Landelijke, klassieke, tijdloze, scandinavische, minimalistische en bohemian keukens

Solid color wrapfolies bestaan uit één kleur en zijn vaak mat afgewerkt. Omdat het bestaat uit één kleur, heb je erg veel opties om uit te kiezen binnen dit soort, maar zwart, wit en pastelkleuren zijn het populairst. De pastelkleuren en wit geven een rustige, zachte en schone uitstraling, terwijl andere kleuren een levendige, creatieve en actieve uitstraling bieden.

 

3. Betonlook

Aanbevolen voor: Moderne, industriële en minimalistische keukens

Een betonlook geeft goed de industriële, ruwe en robuuste look van beton weer. Deze folie is glad afgewerkt, wat ideaal is voor een strakke, minimalistische uitstraling. Doordat het een industriële look geeft, past het ook goed bij een keuken met veel metalen onderdelen.

Betonlook staat bekend om een gladde afwerking met subtiele kleurverschillen die de uitstraling van beton goed representeren. Daarnaast is dit soort ook eenvoudig schoon te maken.

 

4. Marmerlook

Aanbevolen voor: Moderne, klassieke en minimalistische keukens

Een marmerlook is de meest geschikte keuze als je een luxe, klassieke uitstraling wilt hebben in jouw keuken. Ze zijn te vinden in wit, zwart en soms ook gekleurd marmer. Het witte marmer zorgt voor een chique, rustige, elegante uitstraling, vanwege zijn witte kleur met dunne, grijze scheuren. Het zwarte marmer is daarentegen wat uitdagender, door zijn zwarte kleur met dunne, witte of gouden scheuren. Zwart met goud is aan te raden als je voor de meest premium uitstraling wilt gaan. Gekleurd marmer zie je soms ook terug, wat zorgt voor een heel speelse en vrolijke uitstraling, die ideaal is voor een unieke keuken.

Marmerlook is vaak afgewerkt in hoogglans of matte en is daardoor ook zeer eenvoudig om schoon te maken.

 

5. Leerlook

Aanbevolen voor: Industriële en klassieke keukens

Een leerlook brengt het gevoel van warmte en stevigheid naar boven met een vleugje luxe. Deze zie je vaak terug donker, vintage en exotisch leer met unieke texturen, zoals slangen- of krokodillenleer. Het donkere leer is vaak zwart of bruin en geeft een klassiek en luxe uitstraling. Vintageleer is daarentegen geschikter voor een industriële look met een rustige sfeer en exotisch leer is vooral aangeraden als je jouw keuken wilt laten opvallen met de unieke texturen die slangen- of krokodillenhuid hebben.

Leerlook staat bekend om zijn realistische uitstraling met harde texturen die nauwelijk te onderscheiden zijn met echt leer. Daarnaast is dit soort eenvoudig schoon te maken en zie je mogelijke krassen minder snel terug in dit soort.

 

6. Metaallook

Aanbevolen voor: Moderne en industriële keukens

Metaallook zorgen voor een erg unieke, moderne uitstraling dat goed past bij een industriële keuken. Dit soort folie zie je vaak als geborsteld aluminium, RVS-look en koper of goud. Het geborsteld aluminium zorgt voor een strakke en moderne look, evenals de RVS-look die goed past bij keukens met veel roestvrijstalen apparaten. Waar deze soorten metaallook een koud gevoel kunnen geven, geldt dit niet voor de koper of goudkleurige metaallook folies. Deze geven een warme en luxe uitstraling.

Dit soort staat bekend om zijn matte en/of reflecterende afwerking, die licht in de keuken dus goed laat verspreiden. Verder is dit soort makkelijk om schoon te maken.

 

7. Textiellook

Aanbevolen voor: Landelijke, scandinavische en bohemian keukens

Textiellook folies hebben de textuur van echt stof, zoals canvas of linnen, evenals de warme, rustige uitstraling ervan. Linnen textiel is ideaal voor als je wilt gaan voor een zachte uitstraling, terwijl canvas textiel geschikter is voor een iets hardere uitstraling.

Textiellook staat bekend om een licht gestructureerde afwerking, die overeenkomt met echte stof. Vlekken en andere narigheden zijn ook makkelijker te verwijderen bij deze wrapfolie dan bij echte stof, waardoor jouw keuken er altijd vlekkeloos bij staat.

Wil jij je keukenkastjes gewrapt? Zoek direct een wrapper bij jou in de buurt!

Populaire soorten wrapfolies gebruikt door professionele keukenwrappers

In Nederland gebruiken professionele keukenwrappers verschillende soorten wrapfolies, afhankelijk van het soort project en de gewenste afwerking. Hierdoor kun je keuzestress ervaren. Daarvoor hebben wij dit hieronder behandeld, waarin wij ingaan op de populairste soorten wrapfolies:
De bekendste zijn de 3M Di-Noc folies en Woodstock Interieurwraps, omdat deze beschikbaar zijn in vele afwerkingen. Deze folie gaat ook erg lang mee en staat bekend om zijn hitte- en krasbestendigheid. De Woodstock Interieurwraps gaan ook lang mee en hebben vooral erg veel houtlook folies en folies met hoogglans en staan bekend om hun kras- en UV-bestendigheid.

 

Voor als je op zoek bent naar een wrapfolie die antibacterieel en hittebestendig is, grote kans dat een professionele keukenwrapper de Cover Styl folies gebruikt om dit te realiseren. Zij beschikken ook over erg veel stijlen, zoals beton-, hout- en marmerlook. Vaak worden voor metaallook en glazende afwerkingen gebruik gemaakt van Hexis Wraps, die bekend staan om hun kleurvastheid en krasbestendigheid. Tot slot zie je heel soms ook Avery Dennison folies gebruikt worden, vanwege zijn hoge kwaliteit voor glanzende en matte afwerkingen.

Ga voor veel stijlkeuzes voor weinig tijd.

Wat vinden anderen van deze wraps?

3M Di-Noc:

“De 3M Di-Noc folie was een gamechanger voor mijn keuken. De textuur is prachtig en het aanbrengen was redelijk eenvoudig, zolang je geduldig bent. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat en de duurzaamheid van de folie!”

– Mark

 

Woodstock Interieur:

“Onze ervaring met Woodstock Interieurwraps was geweldig! De keuze aan folies was enorm, en het team hielp ons fantastisch bij het maken van de juiste keuze voor onze keuken. De installatie was snel en professioneel, en het resultaat is gewoon prachtig. Onze oude kasten zien er nu weer als nieuw uit!”

– Johan

 

Cover Styl:

“Cover Styl biedt een geweldige selectie van folies. Ik was verrast door de kwaliteit en het gemak van het aanbrengen. Mijn keukenkasten zijn nu bedekt met een prachtige houtlook die niemand gelooft dat het folie is!”

– Lisa

 

Hexis

“Hexis folies zijn fantastisch! Ik heb ze gebruikt voor zowel mijn keuken als mijn woonkamer. De kleuren zijn levendig en de afwerking is van hoge kwaliteit. Het enige nadeel is dat ze wat duurder zijn, maar het is het waard!”

– David

 

Avery Dennison

“Ik heb onlangs Avery Dennison folie gebruikt om mijn kasten te wrappen en ik ben er erg blij mee. De kleuren zijn prachtig en de folie is gemakkelijk aan te brengen. Ik heb geen problemen ondervonden met luchtbellen, wat een pluspunt is!”

– Eva

Vind snel een keukenwrapper bij jou in de buurt!

Zelf wrappen of laten wrappen door een professional?

Of je je keuken laat wrappen of het zelf uitvoert; beide hebben voor- en nadelen. De keuze moet je zelf maken en daarbij willen wij je helpen, door de voor- en nadelen op een rijtje te zetten:

Zelf wrappen

Voordelen:

  • Kostenbesparend
  • Je kunt volledig jouw eigen stijl er in verwerken
  • Je leert er zelf ook veel van

Nadelen:

  • Kan veel meer tijd vragen dan eerst verwacht
  • Technische vaardigheden zijn vereist
  • Risico is groot dat er iets fout gaat
  • Geen garantie
  • Niet alle gereedschap in huis

 

Ze zeggen weleens dat als je het zelf doet, je het beste resultaat krijgt. Dat heb je dan ook volledig in de hand, waardoor je jouw eigen stijl volledig kan verwerken. Dit kan alleen wel langer duren en moeilijker zijn dan je eerst had verwacht. Zo is het wel belangrijk dat je handig bent in het verwijderen van luchtbellen en het glad maken van het folie. Wat wel een voordeel is aan het zelf wrappen is dat het kosten bespaart, want je hoeft dan geen vakman in te huren. Helaas loop je hierdoor wel veel garantie mis. Het risico is over het algemeen ook groter als je het zelf doet in plaats van het laten doen door een professional. Deze heeft overigens ook professioneel gereedschap en kennis die deze risico’s minimaliseren. Mogelijk dat jij deze niet hebt, op het moment dat je je eerste wrapfolie gaat plaatsen. Maar als je het zelf doet, dan steek je er wel altijd veel van op!

Laten wrappen door een professionele keukenwrapper

Voordelen:

  • Professionele afwerking
  • Je hoeft het werk zelf niet uit te voeren
  • Toegang tot professioneel materiaal
  • Heeft kennis van de beste folies voor jouw wensen
  • Snel geïnstalleerd
  • Garantie
  • Langer plezier van je keukenwrap
  • Kan advies geven als je er zelf niet uitkomt

Nadelen:

  • Kost meer geld
  • Minder controle op het eindresultaat
  • Mogelijk moet je wachten op beschikbaarheid
  • Miscommunicatie kan ontstaan

Als je jouw keuken laat wrappen door een professional, dan krijg je daar bijna altijd wel het beste resultaat uit en brengt dat ook veel handige extra’s met zich mee, zoals dat je garantie krijgt op goede service. Daarnaast heeft een keukenwrapper professioneel materiaal en de kennis en ervaring om de meest geschikte folie te plakken die voldoen aan jouw keukenwensen. Hierdoor is het snel geïnstalleerd, vaak binnen 1-3 uur, afhankelijk van hoeveel er gewrapt moet worden. Zo kan jij verder met jouw dag, terwijl jouw keuken gewrapt wordt door een keukenwrapper. Dit alles kost alleen wel meer geld dan als je het zelf doet. 

 

Wat zich ook nog weleens voor kan doen is dat er miscommunicatie ontstaat tussen jou en de wrapper, waardoor het niet overeenkomt met het gehoopte eindresultaat. Als je dit zelf aanpakt, dan zit de stijl er ook in verwerkt precies zoals jij het had gewild. Desondanks kunnen veel keukenwrappers de moeilijkste uitdagingen overwinnen, waardoor deze risico’s beperkt blijven. Bij sommige keukenwrapbedrijven moet je ook langer wachten totdat je aan de beurt bent, omdat keukenwrappen momenteel zeer populair is om uit te besteden aan een bedrijf.

 

Jouw keukenkastjes stap-voor-stap wrappen

Voor als je benieuwd bent naar welke stappen er ondernomen moeten worden om keukenkastjes te wrappen, hebben wij hieronder stap-voor-stap beschreven hoe dit in zijn gang gaat, om een duidelijker beeld te schetsen van de werking:

 

1. De eerste stap is het verzamelen van de benodigdheden. Dit zijn:

  • Zelfklevende wrapfolie
  • Ontvetter
  • Microvezeldoek of zachte doek
  • Schaar of scherp mes
  • Warmtepistool, föhn of verfstripper
  • Rakel met zachte, rubberen rand
  • Kleine naald (voor het doorprikken van luchtbellen)
  • Houtvuller of epoxy (om oneffenheden te dichten)
  • Meetlint

2. Zodra je de benodigdheden hebt verzameld, kun je de keukenkastjes opmeten, zodat je weet hoeveel wrapfolie je nodig gaat hebben. Wees hier dus nauwkeurig in en neem de randen ook mee. Het is verstandig om 10-20% aan het totaal toe te voegen, zodat je voldoende wrapfolie hebt.

 

3. Reinig daarna je keukenkastjes goed met een ontvetter en milde schoonmaakmiddelen, zodat je het vuil en vet verwijderd. Gebruik hiervoor een zachte doek of vochtige doek en laat het volledig drogen. Door je keukenkastjes goed schoon en vetvrij te maken, hecht de wrapfolie beter en voorkom je bobbels van vuil dat je door het folie heen ziet. Denk hier ook goed aan de greepjes, als je deze niet hebt vervangen.

 

4. Na het reinigen ga je de oneffenheden opvullen van de keukenkastjes. Oneffenheden kunnen ontstaan door intensief gebruik en zijn vaak scheuren of gaten. Deze vul je met houtvuller bij een houten keukenkastje en epoxy als het gemaakt is van een ander materiaal. Als je dit in de gaten en/of scheuren hebt aangebracht, laat dit dan opdrogen en schuur het egaal met de keukenkastjes. Vergeet hierna niet om het droog en stofvrij te maken. Dit werkt het beste met een zachte, natte doek, zoals een microvezeldoek.

 

5. Nu je alles hebt voorbereid, is het tijd om de folie op maat te snijden. Hierbij is het belangrijk om 5-10 centimeter erbij te rekenen aan alle randen, zodat het folie eenvoudig om de randen gevouwen kan worden. Doe dit per oppervlak en leg het op een schoon oppervlak neer.

 

6. Als je de folies op maat hebt gesneden, kun je deze aanbrengen op de oppervlakte van de keukenkastjes. Begin hierbij aan één kant van de keukenkastjes en trek hierbij voorzichtig en langzaam het rugpapier van de wrapfolie. Begin hierbij vanuit het midden te plakken en werk langzaam en voorzichtig naar de randen toe met een rakel om luchtbellen te voorkomen en/of te verwijderen. Als een luchtbel niet weg wil met een rakel, kun je er een gaatje in prikken met een kleine naald, zodat daardoor de lucht ontsnapt. Het helpt ook om een föhn of warmtepistool te gebruiken, zodat het folie flexibeler wordt.

 

7. Als de oppervlakte is voorzien van wrapfolie, dan kun je de folie om de randen vouwen. Gebruik hiervoor een föhn of warmtepistool, zodat de wrapfolie makkelijker om de randen vouwt. Druk vervolgens de folie strak aan met een rakel of je vingers, zodat het goed vastgeplakt zit.

 

8. Nu de keukenkastjes zijn voorzien van wrapfolie, kun je de overgebleven wrapfolie wegsnijden. Doe dit met een scherp mes of schaar. Doe dit langzaam en voorzichtig langs de randen, zodat je het nauwkeurig afsnijdt en het strak afwerkt.

 

9. Als je het afgesneden hebt, is het verstandig om de folie te controleren op luchtbellen. Deze zijn namelijk makkelijk over het hoofd te zien. Als je nog luchtbellen hebt, werk deze dan weg door met een rakel en föhn of warmtepistool glad over de folie te strijken. Een naald kun je gebruiken als luchtbellen anders niet weg willen.

 

10. Tot slot laat je de keukenwrap nu een tijdje met rust, zodat het goed kan hechten aan de keukenkastjes en niet loskomt of verschuift. De wachttijd kan per wrap verschillen, dus check hiervoor de verpakking.

Over keukenwrappenkosten.nl

Onze visie is om dé plek te zijn voor keukenwrappen, waar transparantie, kwaliteit en betrouwbaarheid centraal staan. We streven naar een platform waar consumenten en keukenwrappers elkaar vinden en profiteren van een perfecte match die elke keuken een frisse, nieuwe uitstraling geeft.

Gedreven door ons enthousiasme en de wens om een centraal platform te bieden waar keukenwrappers zich kunnen presenteren en consumenten makkelijk kunnen zoeken en vergelijken, hebben we Keukenwrappenkosten.nl opgezet.

Lees ook deze must-read blogs

Alles wat je moet weten over je keukenkastjes wrappen

Je keuken is het hart van je huis, maar na jaren kan het soms wat…

De charme van een beige keuken

De beige keuken. Hij wordt vaak geassocieerd met de oude, saaie keuken van je oma.…

keuken-wrappen-nadelen

Keuken wrappen nadelen: dit moet je overwegen voordat je begint

De gedachte aan een vernieuwde keuken zonder gedoe klinkt verleidelijk en keukenwrappen lijkt daarbij de…

Scroll naar boven

Keukenwrappenkosten.nl

Quinten | Support

Hallo👋
Als je meer informatie wil of vragen hebt, sta ik samen met mijn collega's klaar om je te helpen. Aarzel niet om contact met mij op te nemen.

1