Alles over wrapfolies voor keukenkastjes
Bijna iedereen die zijn/haar keuken heeft gewrapt, heeft gekozen om de keukenkastjes te wrappen. Dit…
Keukenwraps zien er erg mooi uit en zijn een snelle en goedkopere optie dan renoveren om jouw keuken een nieuwe uitstraling te geven. Maar hoe wordt zo’n keukenwrap gemaakt? In deze blog beantwoorden wij deze vraag, waarbij wij laag-voor-laag ingaan op hoe een keukenwrap is samengesteld, welke soorten keukenwraps er zijn en bij welke interieurstijlen deze passen. Tot slot vertellen wij een aantal redenen waarom een keukenwrapper inhuren beter kan uitpakken dan zelf te gaan wrappen.
Een wrapfolie bestaat uit meerdere lagen. Hierbij beginnen wij onderaan met de hechtingslaag. Dit is een zelfklevende laag die ervoor zorgt dat de wrap zich goed kan hechten aan de oppervlakken van de keuken. Deze stof zorgt ervoor dat je langer gebruik kunt maken van je keukenwrap, mits er geen vocht komt op deze laag. De hechtingslaag maakt het mogelijk om een keukenwrap aan te brengen zonder extra lijm, zodat het eenvoudig verwijderd kan worden.
Hierna komen wij aan bij de basislaag die de kern vormt van de wrapfolie. Deze is meestal gemaakt van polyvinylchloride (PVC), polyethyleen (PE) of polyethyleen terephthalaat (PET). Deze laag fungeert als de solide basis die structuur en flexibiliteit moet bieden aan de folie. Afhankelijk van het materiaal kan deze tegen verschillende vormen van slijtage, zoals water, hitte en krassen. PVC wordt vaak gebruikt, omdat het sterk, flexibel en relatief goedkoop is om te produceren. Het is daarnaast bestand tegen water en krassen, maar kan slecht omgaan met hitte. PVC bestaat uit chemicaliën waar mensen allergisch voor kunnen zijn, zoals weekmakers. Als je hiervoor allergisch bent, dan kun je beter overgaan op PE of PET. Deze zijn namelijk hypoallergeen en kunnen daarnaast goed tegen water, krassen en hitte.
Na de basislaag komen wij aan bij de printlaag. Deze draagt bij aan het visuele gedeelte van de keukenwrap en bestaat uit verschillende kleuren, texturen en patronen. Er zijn veel verschillende printlagen die gemaakt kunnen worden, wat voor een variatie aan ontwerpen zorgt. Daarnaast worden de kleuren geprint door moderne printtechnieken, waardoor kleuren, texturen en patronen niet snel zullen vervagen.
Populaire soorten wrapfolies zijn onder andere hout- en metaallook. Houtlook staat bekend om zijn voelbare nervenstructuur die ook goed te zien is tegen het licht. Hierbij wordt er eerst een afbeelding digitaal in hoge kwaliteit geprint die de natuurlijke nervenstructuur nabootst. Daarna wordt hier een reliëftechniek op toegepast, wat ervoor zorgt dat je de textuur kunt voelen, waardoor je meer het gevoel van hout ervaart. Voor het maken van een metaallook folie, wordt er speciale metallic inkt gebruikt die de kleuren van metaal gebruikt met reflecterende deeltjes.
Dan zijn wij nu aangekomen bij de bovenste laag die ervoor zorgt dat je een matte, glanzende keukenwrap krijgt. Sommige zijn voorzien van een textuur. Daarnaast fungeert deze laag als extra bescherming tegen water, krassen, hitte, chemicaliën en verkleuring door UV-straling. De glanzende laag versterkt de kleuren die door deze laag te zien zijn en de matte laag zorgt ervoor dat vingerafdrukken minder goed te zien zijn. De afwerking met textuur zie je vaak terug bij geborstelde of lederen wrapfolies. Tot slot zorgt deze laag ervoor dat je wrapfolie eenvoudig schoon te maken is.
Een groot voordeel van keukenwraps is dat er erg veel keuzes zijn in soorten wrapfolies met verschillende afwerkingen, texturen, kleuren en patronen. Zo past houtlook bij de meeste interieurstijlen, zoals landelijk, industrieel en klassiek. Deze folies bieden een realistische houtlook met zichtbare nerven in lichte en donkere varianten en van eiken tot notenhout. De lichte tinten geven een moderne uitstraling en de donkere tinten stralen luxe uit. Daarnaast heb je betonlook die goed past bij moderne, industriële en minimalistische keukens. De gladde afwerking geeft een robuuste, industriële look die goed samengaat met metalen elementen. Ook marmerlook is een populaire soort en is aanbevolen voor luxe en klassieke keukens. Deze zijn verkrijgbaar in wit, zwart en soms gekleurd marmer, waarbij zwart met goud net wat luxueuzer oogt. Verder heb je de meeste keuze in solid color folies. Deze zijn ook geschikt voor de meeste interieurstijlen, zoals tijdloze, Scandinavisch en bohemian. Deze effen folies, vaak mat afgewerkt, zijn populair in zwart, wit en pastel, voor een rustige of juist levendige uitstraling.
Naast deze soorten kun je ook gaan voor unieke looks, zoals leer-, metaal- en textiellook. Leerlook past perfect bij industriële en klassieke keukens. Dit komt door de donkere kleuren van vintage of exotisch leer en geven een warme, luxe uitstraling met realistische, voelbare texturen. Daarnaast heb je metaallook wat geschikt is voor moderne en industriële keukens. Vaak zijn deze afgewerkt tot geborsteld aluminium, RVS, koper of goud voor een strakke of warme, luxe look. Tot slot is er ook textiellook dat ideaal is voor landelijke, Scandinavische en bohemian stijlen. Deze wrapfolies zijn vaak afgewerkt tot canvas- of linnenstructuur en bieden een zachte, warme uitstraling en zijn makkelijk schoon te maken.
Als je het zelf gaat wrappen, kan dat duur uitpakken, mits je weet hoe je een keuken goed moet wrappen. Een professionele keukenwrapper heeft de ervaring, kennis en expertise opgebouwd die een grote rol kunnen spelen in een mooi en duurzaam eindresultaat. Een goed aangelegde keukenwrap heeft bijvoorbeeld geen luchtbellen en is strak langs de randen afgewerkt, zodat daar geen vocht onder kan komen die de hechting kunnen aantasten waardoor het folie loslaat. Door deze kennis weet een keukenwrapper ook precies welke keukenwrapfolie het meest geschikt is voor jouw keuken en die het meest overeenkomt met jouw wensen. Het betere resultaat wordt ook mogelijk gemaakt door het professionele gereedschap, waarmee snel en efficiënt gewrapt kan worden, zoals een warmtepistool en speciaal snijgereedschap.
Verreweg het grootste voordeel van een keukenwrapper is dat je garantie krijgt op je keukenwrap. Als nou blijkt dat het folie vroegtijdig loslaat, beschadigd is of verkleurt, dan valt die vaak onder de garantie van de meeste keukenwrappers. Je moet hierbij wel rekening houden met dat niet alle keukenwraps tegen alles bestand zijn, zoals water, hitte en krassen. Dit hoort een keukenwrapper van tevoren aan te geven tijdens het uitkiezen van een keukenwrap. Tot slot neemt de keukenwrapper veel uit handen, waardoor jij verder kunt gaan met andere zaken en de wrapper het voor jou kan regelen. Zelfs als je niet weet wat goed zou passen bij jouw interieur kan een professionele keukenwrapper jou advies geven wat de meeste geschikte keukenwraps zijn.
Onze visie is om dé plek te zijn voor keukenwrappen, waar transparantie, kwaliteit en betrouwbaarheid centraal staan. We streven naar een platform waar consumenten en keukenwrappers elkaar vinden en profiteren van een perfecte match die elke keuken een frisse, nieuwe uitstraling geeft.
Gedreven door ons enthousiasme en de wens om een centraal platform te bieden waar keukenwrappers zich kunnen presenteren en consumenten makkelijk kunnen zoeken en vergelijken, hebben we Keukenwrappenkosten.nl opgezet.
Keukenwrappenkosten.nl
Quinten | Support
Hallo👋
Als je meer informatie wil of vragen hebt, sta ik samen met mijn collega's klaar om je te helpen. Aarzel niet om contact met mij op te nemen.
1